AnnSofie Lovlycke

Äger och driver Djurkollo AB tillsammans med Tove Lovlycke.

Att starta Djurkollo är en dröm som går i uppfyllelse för mig. Att få tillbringa hela dagar med olika sorters djur, lära känna alla olika individer och deras hussar och mattar samt att kunna jobba med mitt stora intresse på heltid, är något jag alltid har önskat mig.

För att kunna starta Djurkollo har jag gått en ettårig hundutbildning. Jag gick då som lärling på ett hunddagis i Sundsvall, AmNi´s Hundhus. Att få gå som lärling där gav mig fantastiska möjligheter att lära mig hundar på ett annat sätt än att bara läsa ur en bok. Jag fick chansen att se och lära mig hundarnas kroppsspråk i olika situationer, jag lärde mig läsa signaler och framförallt lärde jag känna olika fantastiska individer som alla lärde mig något nytt varje dag. Helt underbart! Eftersom AmNi´s även erbjuder sina kunder salongstjänster, butikstjänster och kursverksamhet så fick jag vara med och lära mig väldigt mycket på en bred nivå.

Jag har även i min utbildning gått och läst till valp- och fortsättningsinstruktör, samt bland annat beteende, hälsa och raskunskap hos en tjej vid namn Erica Höglund. Hennes fakta och kunskap tillsammans med allt det som mina lärlingslärare Amelie och Evelina gav mig, blev enligt mig det bästa sättet jag kunde lära mig på.

Djur har alltid funnits i mitt liv. Som liten red jag på ridskola och var hästskötare åt så många hästar jag kunde.

Hundarna har alltid haft en speciell plats i hjärtat. Annie, en söt liten norrfolkterrier, blev familjens första hund när jag var tolv år och på den vägen är det. Hon sov i min säng, vi åkte på utflykter, vi provade på agillity och lekte i massor.

När jag sedan blev vuxen kom Oskar in i mitt liv. Oskar var en bestämd och envis liten dvärgschnauzer kille som jag har fick kämpa en hel del med. Han lärde mig mycket.

I familjen finns idag tre shibor vid namn Misa, Bim och Poppy. Även dotterns Sheltie, Bell, finns i familjen. Alla fyra har sina egna härliga personligheter och varje dag med dem alla är lika lärorika. Rallylydnad, utställningar, trickträning och skogen är deras favoritgöror.

Tre katter bor också med oss, huskatterna Mollie, Tuva och Jax. Håller råttorna borta från gården om dagarna och värmer fötterna på nätterna.

Tove Lovlycke

Äger och driver Djurkollo AB tillsammans med AnnSofie Lovlycke.

Djur har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag har alltid hittat tillfällen till att få vara med dom. När jag var liten gjorde jag som så många andra barn, knackade dörr och frågade om jag fick gå ut med deras hund. 

Jag tillbringade så mycket tid jag bara kunde i stallet på ridskolan med alla hästar och hade sköthäst som jag tog hand om varje helg. Jag har alltid varit en riktig hoppryttare men gillar även western, brukskörning, trav och dressyr.

Min första egna hund skaffade jag som vuxen. Det var en Border Collie pojke, Dexter, som gärna jobbade mycket med huvudet. Duktig på att spåra och söka, älskade att få vara med där det hände saker och njöt när han fick vara i centrum. Han somnade in sommaren 2023.

Men kvar i familjen finns mina pyrrar Prada och Bonnie och lilla chihuahuan Junie. Med pyrrarna är det full fart varje dag, energi till tusen. Men lilla Junie ligger helst i famnen och myser, om hon inte är ute i skogen och skuttar.

Jag gick som lärling på Djurkollo under Djurkollos första år och fick lära mig om olika beteende, signaler, behov med mera. Väldigt intressant att få se och lära om alla hundars språk både till oss människor och till andra hundar. Våra djur kan lära oss otroligt mycket om vi bara ger oss tid att se dem.

I framtiden så hoppas jag kunna få lära mig ännu mer och kommer ta chansen att gå olika utbildningar när tillfälle ges. Nu jobbar jag heltid på Djurkollo med alla hundar, katter och smådjur som kommer för att spendera sin semester hos oss. Jag har ett härligt jobb och njuter när jag får vara med mina fyrbenta vänner.